add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
  • Fixim.nl - Dé in-ear oordopjes & IEM specialist
Inspelen of inbranden van je nieuwe oordopjes of in-ear monitors

Inspelen of inbranden van je nieuwe oordopjes of in-ear monitors

Je hebt eindelijk jouw perfecte setje oortjes of in-ear monitors gevonden. Gefeliciteerd! We hopen dat je veel plezier hebt van je nieuwe aankoop. Veel mensen zweren er bij: bij de aanschaf van nieuwe oordopjes moeten deze inbranden of ingespeeld worden. Feit of fabel?

Je kunt het vergelijken met je nieuwe auto: voordat je goed gebruik er van kan maken word aangeraden om bijvoorbeeld nog niet met een aanhanger te rijden en je eerste paar kilometers tussen de 2000 en de 3000 toeren te rijden. Dit verlengt de levensduur en prestatie van de auto.

Nu ligt het niet precies zo bij oordopjes, maar je kunt wel wat dingen doen om jouw gloednieuwe oordopjes beter te laten klinken! Met het inspelen van de oordopjes word eigenlijk bedoelt dat de systemen van de oordopjes worden ingebrand. Dit ligt per setje verschillend. Het kan 24 uur speeltijd zijn, maar bij de KZ ASX word bijvoorbeeld 50 tot 100 uur aangeraden door specialisten. Na het inbranden zouden de oordopjes warmer, ronder en fluweliger klinken.

Maar hoe kan je dit nu het beste doen?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Veel specialisten spelen een nachtje dit fragment af op hun nieuwe oordopjes, op ongeveer 60% volume. Anderen zeggen weer dat het handig is om je favoriete afspeellijst te pakken, het liefst met wat nummers met een zware bass.

 

Broodje aap of niet?

Inspelen door een flink vermogen aan ruis op te zetten verandert wel degelijk de soepelheid van de ophanging van de membraan in de oordopjes. Hierdoor is het mogelijk dat lage tonen beter worden weergegeven. Dit is bijvoorbeeld te vergelijken met de vering van de auto, die na een poosje rijden soepeler wordt. Echter is het ook mogelijk om gewoon rustig te luisteren. Het nadeel van het soepeler worden van de membranen in de ophanging is dat je hiermee ver boven de geluiddruk gaan zitten die je oren kunnen hebben of verwerken. Het is dus niet helemaal een broodje aap-verhaal maar je kunt het ook laten, als je nieuwe set al de mogelijkheid heeft om betere lage tonen te weergeven.

 

Conclusie

Er is niet veel op internet te vinden of het nu écht uit maakt of niet. De feiten zijn dat speaker systemen niet snel slijten. Vaak komt het er op aan dat je in het begin (na aankoop) en na ‘aanpassingen’ zoals bewust inbranden of een nieuwe kabel wat geconcentreerder luistert. Daardoor ben je geneigd bij verschillen het een herkomst te geven, zoals het inspelen. Maar goed, bovenstaande slaat vooral op luidsprekers. Of dit ook op de schaal van oordopjes gebeurd is niet bekend of naar ons weten onderzocht.

Bron: http:://www.fixim.nl///www.breem.nl/TechThemas/Inspelen.htm

Reacties (0)

    Reactie plaatsen